Suomessa omistusasunnossa asuu noin 65 % väestöstä. Siis suurin osa omistaa asunnon, tai asuu muuten vaan omistusasunnossa. Täten miljoonilla ihmisillä tulee jossakin vaiheessa vastaan oman kodin remontointi. Miten esimerkiksi 10 000 euron kylppäriremontti hoidetaan, jos sen tarve tulee nopeasti?

Klikkaa tästä, jos haluat kokeilla rahoittaa asunnon remontin onnella – muille löytyy useita hyviä vaihtoehtoja tästä artikkelista. Esimerkiksi kulutusluoton ottaminen on helppoa, ja sen voi käyttää asunnon remontointiin.

1. Remonttilaina eli kulutusluotto

Kaikkein yleisin keino rahoittaa asunnon remontti on kulutusluotto. Suomessa luottoja myöntää noin 20 rahoituslaitosta sekä kymmenisen pankkia. Remonttilaina haetaan yleensä vakuudettomana kulutusluottona, mutta myös pankkilaina on mahdollinen.

Suosittuja pankkeja sekä rahoituslaitoksia:

  • Osuuspankki
  • Nordea
  • Santander
  • Fellow Pankki
  • Ferratum

Vakuudettoman lainan korko on 4–20 % välissä. Jos hakijoita on kaksi, on korko yleensä 4–8 % välissä. Pankin silmissä hieman “huonompi” hakija voi saada lainaa kohtalaisen korkealla korolla. Korkokatto on 20 %.

Lainaa voi hakea vakuudettomasti jopa 60 000 euroa. Sillä saa jo hoidettua jokaisen remontin, olipa kyseessä keittiö- tai kylpyhuoneremontti. Jos otat pankkilainan, ei lainassa ole mitään ylärajaa. Jos asuntoa voi käyttää vakuutena, saa lainaa sen arvosta.

2. Säästöt ja sijoitukset

Suomessa on tutkimusten mukaan yli miljoonaa sijoittajaa. Osa tekee sitä ammatikseen, mutta osa vain harrastamisen kautta. Yleinen ohje myös on, että säästötilillä tulisi olla kolmen (3) kuukauden palkkaa vastaava summa säästössä.

Pienemmät kodin remontit voi siis hoitaa ilman lainarahaa, jos olet noudattanut yleistä ohjetta – eli säästössä pitäisi olla noin 6 000–10 000 euroa. Tuolla summalla voi rahoittaa esimerkiksi kodin pienen pintaremontin.

Huomioitavaa on, että kaikkia säästöjä ei tietysti kannata laittaa palamaan. Puskuria tulee aina olla tilillä. Eli voit rahoittaa vaikka puolet remontista säästöillä.

3. Luota onneesi eli kokeile lottopelejä

Veikkauksen lotto täytti hiljattain 50 vuotta. Vuosien varrella loton päävoitto on mennyt jakoon yli 3 000 suomalaiselle – yhteensä voittoja on maksettu 2 miljardin euron edestä. On tietysti epätodennäköistä voittaa lotosta, mutta ainahan sitä voi kokeilla. Jos siis olet täysi-ikäinen ja taloutesi sallii lottorivin täyttämisen.

Onnea voi kokeilla monessa muussakin oikean rahan pelissä. Tämä vaihtoehto on kuitenkin sellainen, että älä odota liikoja.

Todennäköisesti et tule voittamaan onnella remonttirahoja. Mutta ei siinä paljoakaan voi hävitä, jos pari lottoriviä täyttää – tai ostaa huoltoasemalta yhden Ässä-arvan. Lähtökohtaisesti suosittelemme kuitenkin turvautumaan muihin vaihtoehtoihin.

4. Osamaksu tai laskurahoitus

Usein remonttifirmat tarjoavat talon puolesta laskurahoituksen. Eli jos kotiisi tehdään 10 000 euron remontti, voit maksaa sitä pois esimerkiksi 250 €/kk. Yleensä rahoituksen myöntää Santander tai jokin muu rahoituslaitos. Lainaa ei kuitenkaan erikseen haeta.

Hyvä asia on siinä, että rahoituksen voi maksaa etuajassa pois. Jos saat tienattua hyvin rahaa vuosien saatossa, voit maksaa lainan etuajassa pois. Näin korkoja tulee maksettavaksi luottoehtoa pienempi määrä.

Laskurahoituksissa on myös 20 % korkokatto. Todellinen vuosikorko voi olla suurempi, ja pienissä rahoituksissa (max. 2 000 €) vuosikorko voi olla 30 % kieppeillä. Suuret lainat ovat keskimäärin 10 % todellisella vuosikorolla.

5. Säästä kuluissa remontoimalla itse

On kylmä fakta, että 10 000 euron remontissa työn osuus on 60–70 %. Toki nykyaikana puun hinta on korkealla, eli raaka-ainekustannukset ovat nousseet. Pääsääntöisesti alan ammattilaiset ottavat kuitenkin ison siivun työstä, kuten kuuluukin.

Voit säästää tuhansia euroja, jos remontointi onnistuu. Opastusvideoita löytyy myös netistä, kuten YouTubesta. Esimerkiksi laminaatin asentaminen ja seinien maalaaminen onnistuu varmasti jokaiselta, ja niihin on yksinkertaisia ohjeita netti pullollaan.

Yhteenveto

Oman kodin remontista voi tulla iso lasku. Kylpyhuoneremontti kustantaa keskimäärin 10 000 euroa, ja isosta keittiöstä voi tulla samanlainen lasku. Pintaremontti, kuten seinien maalaus ja lattian vaihto kustantavat muutamia tuhansia – korkeintaan.

Helpoin tapa rahoittaa remontti on kulutusluotto pankista tai rahoituslaitokselta. Muita tapoja on esimerkiksi omat säästöt, onni (lottopelit) sekä tekemällä remontin itse.

Yksi helpoimmista vaihtoehdoista on kuitenkin laskurahoitus. Remonttifirman kautta työn saa usein laskulle, eli maksat remonttia pois esimerkiksi 250 €/kk seuraavat 5–6 vuotta. Tapoja on monia, joilla omasta kodista saa taas uudenveroisen!

© 2024 – Artikkelitreader- All Rights Reserved.